Rezumat workshop Sala V – Hipnoterapia în tulburările obsesiv-compulsive

Psihoterapeut specialist Gabriela Ianculescu

Psihoterapeut principal Emilia Oprişan

Psihoterapeut specialist Daniel Cristea:

Tulburările obsesiv compulsive pot aduce un mare dezechilibru în viaţa celor care le experimentează, putând genera izolare socială, profesională sau alte tulburări asociate, ca de exemplu tulburarea depresiv-anxioasă.

Toate aceste schimbări se pot produce treptat sau se pot dezvolta brusc, într-un episod accentuat. În oricare dintre cele două situaţii, efectele negative enumerate mai sus se datorează scăderii dramatice a stimei de sine, a luptei asidue pe care omul o dă cu propriile gânduri obsesive, a sentimentului că niciodată nu va mai fi normal, a restricţiilor autoimpuse datorită necesităţii de a-şi satisface compulsiile şi nu în ultimul rând datorită ruşinii sociale generată de frecvenţa sau tipul manifestărilor obsesiv-compulsive.

În general, acest tip de tulburare se inserează pe un tip de personalitate care manifestă o nevoie accentuată de control, perfecţionism, rigiditate cognitivă şi nu în ultimul rând o capacitate diminuată de a-şi exprima emoţiile.

În mod frecvent, propria luptă cu obsesiile şi compulsiile duce la rezolvarea aparentă a acestora, însă doar pentru a face loc unei alte forme obsesiv-compulsive care se insinuează în viaţa lor.

Datorită faptului că principale acuze ale clienţilor obsesiv-compulsivi sunt legate de imposibilitatea conştientă de a-şi controla propriile gânduri, hipnoterapia s-a dovedit a fi o metodă psihoterapeutică de succes prin faptul ca ea face apel la atât la mecanismele inconștiente cât şi la resursele interioare ale acestora.

Recadrarea, rescrierea scenariului, dobândirea echilibrului interior, recâştigarea încrederii în propria persoană, dezvoltarea abilităţilor de exprimare emoţională sunt doar câteva dintre strategiile utilizate de hipnoterapie pentru ajutarea persoanelor care suferă de acest tip de tulburare.

Vă invităm să participaţi la acest workshop pentru a experimenta şi a învăţa împreună cum să devenim profesionişti mai buni!