Rezumat lucrare Prin lume, cu iubire: practica atitudinii iubitoare. De la Psihologie înspre Ecologie

Autor Adina Borta – psiholog, psihoterapeut autonom certificat în Hipnoză clinică, Relaxare şi Psihoterapie Ericksoniană, Solution-Focused Coach, practician NLP, axiolog practician & secretar al Institutului Robert S. Hartman, USA:

Relația pe care o avem cu mediul în care trăim poate fi mai mult sau mai puțin armonioasă și dincolo de datele concrete ale diferitelor contexte în care ne mișcăm, psihologia ne-a arătat cum calitatea acestei relații depinde în mai mare măsură de felul în care reacționăm la stimuli decât de stimulii înșiși. Mai mult, putem deveni co-creatori ai acestei relații, lucrând activ la actualizarea schemelor şi patternurilor dobândite adesea involuntar în procesul maturizării, cultivând noi convingeri şi acționând diferit.

Lucrarea își propune să aducă metodele psihoterapiei în spațiul relațional al omului cu mediul precum și mutarea accentului de pe intervenții reactive pe intervenții proactive. Lucrarea oferă descrierea unor modalităţi concrete de muncă, de transformare personală, în direcția refacerii şi construirii de noi relații semnificative cu universul căruia îi aparținem.

Pornind de la o experiență de transformare personală a ambivalenței în relație cu propria țară, autoarea va ilustra cum pot fi transportate principii, tehnici şi metode din psihoterapia clasică la munca terapeutică pentru relațiile cu mediul: mediul natural, cel social şi cel cultural. Exemplele vor fi preluate preponderent din metodele şi tehnicile de hipnoză, abordarea focalizată pe soluții, NLP și psihodramă.

Prezentarea se va încheia cu o proiecție în viitor asupra posibilelor efecte benefice, posibile obstacole precum și diferențe specifice între cele două tipuri de intervenții: focalizate pe teme individuale și interpersonale vs. cele focalizate pe teme de mediu.