Rezumat workshop Sala L – Armonizarea relaţiei de cuplu prin iubire

Tony Cornelyus Rafailă, Psiholog clinician:

„O relaţie reprezintă un dans, nu o plimbare singuratică. Este vorba de armonie, nu de doi oameni cântând fiecare un solo în acelaşi timp.”- Robin Prior şi Joseph O’Connor

Relația de cuplu este diada în cadrul căreia partenerii trăiesc la cea mai mare intensitate atât fericirea şi împlinirea personală, cât şi cele mai acute sentimente de frustrare. În sens comun, cuplul reprezintă două obiecte, activităţi sau persoane care sunt percepute a fi alăturate una alteia. Totodată, cuplu, reprezintă din punct de vedere social, o pereche alcătuită din două persoane pe baza unei legături constante sau a unei apropieri întâmplătoare.

Relația de cuplu însă nu poate fi definită în termeni atât de simpli, întrucât fiecare relație are notele sale particulare care îi creează autenticitate şi unicitate.

Despre relația de cuplu, modalitatea în care o putem dezvolta şi îmbunătăţi, despre construirea şi dizolvarea relațiilor, s-au scris mii de cărţi. Toți am trecut prin aceste experiențe a relațiilor satisfăcătoare şi nesatisfăcătoare, prin efortul de a îmbunătăţi anumite relații şi prin suferința unor relații eșuate.

Atunci când vine vorba de îmbunătăţirea funcţionalităţii, o mare parte din partenerii unei relații se gândesc că lucrurile s-ar îmbunătăţi în relație dacă cealaltă persoană s-ar schimba. Problema care apare frecvent este aceea că şi celalalt gândește exact același lucru despre partenerul său. Așadar, ce este de făcut ?…..

Pentru că relația de cuplu implică armonizare şi efortul păstrării armoniei, cel mai important lucru pentru îmbunătăţirea relațiilor este asumarea responsabilității rolului care revine fiecărui partener în relație.

     Tehnici de intervenție în psihosexologia cuplului

Cuplul şi problemele sexuale ale unui cuplu, pun adesea probleme serioase psihoterapeuților şi consilierilor care au nevoie de multă răbdare şi tact în momentul în care intervin în cadrul acestei categorii de clienți.

În cadrul acestui workshop veți dobândi abilitatea de a utiliza câteva dintre instrumentele folosite în vederea armonizării prin iubire a relației de cuplu:

1.Hipnoterapia – Terapeuții de orientare ericksoniană sunt de părere că problemele sexuale reprezintă consecința unor conflicte intrapsihice de natură inconștientă. Aceștia utilizează hipnoza cu scopul explorării şi aducerii la lumină a acestui material stocat în inconștient.

2.Tehnica reprezentării cu ajutorul creioanelor – Această tehnică are menirea specială de a activa emisfera nedominantă şi provine din terapia familială sistemică (Virginia Satir), cunoscută şi sub denumirea de constelația familială, exercițiul având ca scop conștientizarea condiționării şi învăţarea unor noi pattern-uri.

3. Tehnica „Linia timpului” – Această tehnică este utilizată în NLP pentru diverse situații problematice – eliminare unei decizii care ne limitează, pentru a identifica diverse strategii potrivite atunci când un obiectiv este greu de atins, în vederea eliminării unor trăiri anxioase legate de sexualitatea cuplului , etc.